Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος στη Χίο








 Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Επισκοπή Χίου. Είναι γνωστός και αξιέπαινος ο ποιμαντικός ζήλος του Σεβασμιότατου ποιμένα μας ο οποίος στα είκοσι χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας έχει εκπληρώσει πάνω από 2500 ταξίδια στα νερά του Αιγαίου προκειμένου να φροντίσει το ποίμνιο των οχτώ νησιών πάνω στα οποία το Άγιο Πνεύμα και η Μητέρα Εκκλησία τον έθεσαν επίσκοπο.
  
Από το ενημερωτικό δελτίο της Αρχιεπισκοπής διαβάζουμε:
Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς αναχώρησε για ποιμαντική επίσκεψη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Χίο και Μυτιλήνη.
Είναι γνωστό πια πως για να πάει κανείς από την Τήνο στα νησιά αυτά οφείλει να ταξιδέψει στον Πειραιά με το πλοίο για πέντε ώρες και από κει να πάρει άλλο πλοίο για τη Χίο όπου φθάνει μετά από 9 ώρες ταξίδι. Συχνά έχει γίνει αίτημα να συνδεθούν οι Κυκλάδες και με το Βόρειο Αιγαίο, αλλά δε φαίνεται, τουλάχιστο προς το παρόν, το αίτημα αυτό να συγκινεί ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τους εφοπλιστές.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο στην οποία συλλειτούργησαν ο κανονικός του Καθεδρικού μας Ναού Παν/τατος π. Δομήνικος Ψάλτης και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς εφημέριος Μυκόνου και Πάρου.
          Ο Εφημέριος της Χίου π. Πέτρος Σοκολόφσκυ  είχε αναχωρήσει εκτάκτως για την Πολωνία δύο ημέρες πριν την άφιξη του Αρχιεπισκόπου για να παραστεί στην κηδεία προσώπου του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος.
         
Το Σάββατο, εορτή του Τιμίου Σταυρού, τελέστηκε με επισημότητα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
          Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ενοριακού Συμβουλίου με την προεδρία του Σεβασμιοτάτου π. Νικολάου και εξετάστηκαν διάφορα ποιμαντικά, κατηχητικά, οικονομικά και άλλα θέματα της ακριτικής αυτής ενορίας.
Το ενοριακό συμβούλιο εκτελεί σημαντικό έργο και διακρίνεται για την ιδιαίτερη αγάπη του προς την Εκκλησία και τη μεγάλη του φροντίδα για την ενορία.
         
Την  Κυριακή το πρωί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  συμμετείχαν αρκετοί ενορίτες κι αυτό που πάντα εντυπωσιάζει είναι ότι οι περισσότεροι είναι νέοι και νέες μετανάστες από την Αλβανία και τις Φιλιππίνες.
          Όμορφη ήταν η παρουσία των τεσσάρων λειτουργοϋπηρετών που απέδειξαν με την όλη παρουσία τους ότι έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά γι’ αυτό που επιτελούν στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
          Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την παρούσα Εκκλησία και μέσα σε ένα φιλικό και εγκάρδιο περιβάλλον να γνωρίσει όσους έβλεπε για πρώτη φορά, όπως  τους παραθεριστές και τους περαστικούς.
         
Το απόγευμα της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο και την κα Σελέστ Παπαδοπούλου, της Κάριτας  Χίου, επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές του νησιού. Εκεί συναντήθηκε προσωπικά με 11 κρατουμένους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν από τις Κυκλάδες και οι άλλοι από το ευρύτερο Αιγαίο.
Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει το προσωπικό τους δράμα, στηρίζοντάς τους με την ελπίδα να επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους και στις οικογένειές  τους.
          Για μια φορά ακόμη σημειώνουμε ότι στις δικαστικές φυλακές Χίου υπάρχει μεγάλη ανθρωπιά από μέρους της Διεύθυνσης, της Φρουράς και όλου του προσωπικού. Οι  κρατούμενοι, ένοχοι ή μη, μόνο ο Θεός το γνωρίζει,  μέσα στην ατυχία της ζωής τους, έχουν την τύχη να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσή τους ή να εκτίουν την ποινή τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πολλή κατανόηση και όσοι υπηρετούν εκεί φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πως δεν εκτελούν ένα επάγγελμα, αλλά μία αποστολή! Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια και επαίνους διότι δεν είναι κάτι που συναντά κανείς σε όλους τους παρόμοιους χώρους!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου