Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αδικαιολόγητος φόβος του Μητροπολίτη



ΑΠΟΡΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ ΧΙΩΤΩΝ
          Μερικοί Χιώτες μας ερωτούν γιατί ενώ επί Μακαριστού Μητροπολίτου Χίου, κυρού Διονυσίου, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου  έδινε το παρών στην Ορθόδοξη Μητρόπολη  σε μεγάλες εορτές όταν βρισκόταν στη Χίο, σήμερα στην εποχή του Μητροπολίτου κ. Μάρκου δεν συμβαίνει το ίδιο.
 Την  ίδια ερώτηση κάναμε κι εμείς στο Σεβασμιότατο, π. Νικόλαο, ο οποίος αντί  για απάντηση, μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε την παρακάτω επιστολή:


ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 12/2013                                             
Αρ. φακ.      001/001Γ
                                                                             Τήνος 8/4/2013

Προς
τον Σεβασμιότατο κ.κ. Μάρκο
Μητροπολίτη Χίου-Ψαρών και Οινουσσών
ΧΙΟ

Σεβασμιότατε Αδελφέ,
στις 7/10/2011 Σας έστειλα αδελφικές ευχές για την επάξια εκλογή Σας στη Μητρόπολη Χίου - Ψαρών και Οινουσσών. Δυστυχώς δεν ευτύχησα να μάθω, αν τις λάβατε.
Κατά τας αγίας ημέρας των Χριστουγέννων του έτους 2011, ευρισκόμενος στη Χίο, θέλησα να Σας συναντήσω και να Σας συγχαρώ από κοντά για το ίδιο ευτυχές γεγονός. Δεν κατέστη όμως δυνατόν διότι, όπως με πληροφόρησαν από το Γραφείο  Σας, το ποιμαντικό Σας πρόγραμμα ήταν βεβαρημένο. Το κατανοώ.
Το Μάιο του 2012 ευρισκόμενος στη Χίο για την εορτή του Αγίου Ισιδώρου, θέλησα και πάλι να Σας επισκεφθώ και από το Γραφείο Σας με ενημέρωσαν ότι είσθε στην Αθήνα, διότι η αγαπητή Σας μητέρα αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας. Εύχομαι τώρα να είναι υγιέστατη.
Το Δεκέμβριο του 2012 ευρισκόμενος στη Χίο για τον εορτασμό του Καθεδρικού μας Ναού του Αγίου Νικολάου, πληροφορήθηκα ότι ο αγαπητός Σας ιερέας π. Γεώργιος, εφημέριος του ενοριακού Ναού του Αγίου Ιακώβου είναι ασθενής στην Αθήνα και ευρίσκεται στην εντατική. Θέλησα να Σας συναντήσω και να Σας βεβαιώσω ότι η Καθολική Εκκλησία της Χίου  προσεύχεται για την υγεία του. Όμως και τότε δεν ήταν δυνατόν να με δεχθείτε, διότι το πρόγραμμα Σας ήταν πλήρες.
Την ημέρα της πανήγυρης του Αγίου Νικολάου ζήτησα από τη συναγμένη Εκκλησία, να προσευχηθεί για την υγεία του αγαπητού π. Γεωργίου.
Σεβασμιότατε Αδελφέ, μετά από όλα αυτά κατάλαβα ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι που Σας δυσκολεύουν να με δεχθείτε. Και όμως, άγιε Αδελφέ, είμαι ο   Επίσκοπος της Καθολικής Επισκοπής Χίου, η οποία υπάρχει στο νησί από αιώνες και τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια κηρύττω ότι η Εκκλησία μας στο νησί της Χίου δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επί πλέον άμβωνα αγάπης που μαζί με τους τόσους άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας κηρύττουμε το Χριστό, εσταυρωμένο και αναστημένο.
Ζήτησα να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που Σας δυσκολεύουν να με δεχθείτε στο Γραφείο Σας και εξεπλάγην. Και όμως  «είναι τόσο όμορφο να κατοικούν αδελφοί επί τω αυτώ»!
Λυπήθηκα Σεβασμιότατε, διότι κι αν ακόμη με θεωρείτε εχθρό Σας, που δεν το φαντάζομαι, δεν θα έπρεπε να μου αρνηθείτε τη συνάντηση μαζί Σας. Ο Κύριος μας ζητά να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας.
Ένας  Μητροπολίτης της Εκκλησίας και μάλιστα της δικής σας μόρφωσης και πνευματικότητας δεν πρέπει νομίζω να φοβάται να αγαπά χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύνορα, χωρίς  φραγμούς. Ο Κύριός μάς ζήτησε να αγαπάμε όπως εκείνος αγάπησε.
Σεβασμιότατε, εκείνο που επιθυμώ είναι να σας ζητήσω να μαρτυράμε μαζί, ως επίσκοποι της Εκκλησίας του Χριστού, την αγάπη Του. Η πλειονότητα του λαού μας δε μας θέλει χωρισμένους, αλλά ενωμένους, δε μας θέλει σε απόσταση αλλά ενωμένους.  Ο Άγιος Πατέρας της Ρώμης Πάπας Φραγκίσκος και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  δείχνουν έμπρακτα το δρόμο της προσέγγισης, της συνάντησης, της αμοιβαίας εκτίμησης και της αγάπης. Αυτός είναι ο δρόμος που μας έδειξε ο Χριστός. Ας μη φοβόμαστε να αγαπάμε ακόμη και όταν αγαπώντας υπάρχει κίνδυνος μερικοί να μας κατηγορήσουν. Θα ήταν η πιο όμορφη κατηγορία!
Κάθε χρόνο, κατά τον εόρτιο Εσπερινό προς τιμήν  του Αγίου Ισιδώρου, ήμουν δίπλα στο θρόνο του αείμνηστου  Προκατόχου Σας. Τώρα θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω με την παρουσία ενός νέου Μητροπολίτου στη Χίο; Δε θέλω να έλθω χωρίς τη συγκατάθεσή Σας. Δε θέλω να Σας βάλω σε δύσκολη θέση, θέλω απλώς να ξέρετε πως κι  αν ακόμη δε  μου δώσετε  τη δυνατότητα να Σας συναντήσω εγώ Σας αισθάνομαι  ως αδελφό στην Αρχιεροσύνη.
Είστε νέος άνθρωπος και η Εκκλησία της Χίου περιμένει πολλά από Σας, έχετε  τη δύναμη, τα χαρίσματα και τη χάρη του Θεού. Σίγουρα μεταξύ αυτών είναι πρώτη η αγάπη Χριστού. Υπενθυμίστε στο ποίμνιό Σας ότι ο Κύριος προσευχήθηκε στο Θεό Πατέρα Του «ίνα ώσιν  έν».  Η ενότητα των Χριστιανών χρειάζεται και  έργα που αποδεικνύουν την πίστη μας .
Σεβασμιότατε, εύχομαι η μητέρα Σας να χαίρει άκρας υγείας. Το ίδιο εύχομαι και για τον αγαπητό π. Γεώργιο. Εύχομαι επίσης να μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε  αδελφικό ασπασμό, διότι το οφείλουμε  ο ένας στον άλλο, αλλά προπάντων στο Χριστό.
Σεβασμιότατε καλή δύναμη για τις άγιες ημέρες που έρχονται, καλό και άγιο Πάσχα.
Με πολλή εν Χριστώ αγάπη



+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
                Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου