Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος στη Μυτιλήνη



Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος με τον π. Ριχάρδο αναχώρησε από τη Χίο για τη Μυτιλήνη.
Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με μεμονωμένα άτομα της μικρής κοινότητας της Μυτιλήνης. Έγινε επίσης σύσκεψη με τη Διευθύντρια της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αθηνά-Χριστίνα Λούπου και τους υπευθύνους των διαφόρων συνεργείων που  εργάζονται για την ανακαίνιση του Ναού. Εξετάστηκε η πορεία των εργασιών και χαράχτηκε το  χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθούν.


Η εικόνα της Ιεράς Καρδίας και της Καρδίας της Παναγίας που ανακαλύφτηκαν  κάτω από τα νεότερα επιχρίσματα στην δεξιά και αριστερή πλευρά του Ιερού

        
Στις 6 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησε ο π. Ριχάρδος και στην οποία συμμετείχε ένας ικανοποιητικός αριθμός ενοριτών. Έτσι δόθηκε και πάλι η ευκαιρία να στηρίξει με τον λόγο του Κυρίου την ακριτική αυτή ενοριακή κοινότητα, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια της πλούσιας λειτουργικής ζωής των άλλων  νησιών της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, την οποία εξασφαλίζουν καθημερινά οι ιερείς μας.




        Η μέχρι σήμερα εργασία στο Ναό έχει αναδείξει την ομορφιά του ιστορικού αυτού μνημείου και σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των ιστορικών αλλά και των κατοίκων της Λέσβου και της μικρής μας εκεί ενοριακής κοινότητας, η οποία θα αποκτήσει μετά από πολλούς αγώνες έναν ελκυστικό χώρο προσευχής. 


Η ανακαλυφθείσα εικόνα της Καρδίας της Παναγίας και του Αγίου Αντωνίου στην αριστερή πλευρά του Ιερού. Στη δεξιά πλευρά ανακαλύφθηκε η εικόνα της Ιεράς Καρδίας και του Αγίου Φραγκίσκου

          Δυστυχώς στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο,  έγινε ένα μεγάλο λάθος από τα μοναχικά τάγματα που εργαζόντουσαν εκεί. Όταν διαπίστωσαν πως  δεν μπορούν πια να εκπληρώνουν την αποστολή τους, διότι  δυσκολεύτηκαν πολύ οι συνθήκες εργασίας τους, πούλησαν την περιουσία τους, και άφησαν στην τοπική Εκκλησία (Επισκοπή Χίου) τη λαμπρή τους ιστορία και το  καθολικό του Μονής. Εξ αιτίας αυτού του μεγάλου λάθους, σήμερα οι συνθήκες ποίμανσης των εκεί ενοριακών κοινοτήτων είναι πολύ δύσκολες. Γίνονται  τεράστιες  θυσίες για να επιβιώσουν και αναβιώσουν οι εκεί  Καθολικές Κοινότητες, με δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα. Αυτά δε θα υπήρχαν, αν η περιουσία των Μονών, που σήμερα  εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, είχε περάσει στην τοπική Εκκλησία. 
Ευτυχώς αυτό το λάθος κάποια μοναχικά τάγματα της εποχής μας δεν το επαναλαμβάνουν και αυτό είναι προς τιμήν τους!  

Τη Δευτέρα το βράδυ επέστρεψαν και πάλι στη Χίο όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό κι από εκεί  αναχώρησαν την Τρίτη αργά το βράδυ με προορισμό το νησί της Τήνου.


Κείμενο και φωτογραφίες: Ενημερωτικό δελτίο Ιεράς Αρχιεπισκοπής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου