Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ



Από τις 14 έως και τις 18 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος-Λέσβος-Σάμος), π. Νικόλαος, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στα νησιά της Χίου και της Λέσβου. Συνοδευόταν από τον Β΄ Γραμματέα της Αρχιεπισκοπής και εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς.


Αργά το απόγευμα της Πέμπτης τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  και μαζί του  συλλειτούργησαν ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ, εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.

Εορτή Αγίου Βαλεντίνου στη Χίο



Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου και της προσωρινής φύλαξης αποτμήματος των αγίων λειψάνων του στον Καθεδρικό Ναό Χίου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχή η παρουσία των ενοριτών ήταν καλή και τηλεοπτικά μέσα του νησιού έδωσαν τη δυνατότητα  σε πολλούς Χιώτες να παρακολουθήσουν  την ιεροτελεστία σε άλλο χρόνο. 

Εορτή του Αγίου Βαλεντίνου στη Χίο



Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου Βαλεντίνου λέγοντας μεταξύ άλλων:     

«Ο Άγιος Βαλεντίνος  στήριζε με το λόγο και τη ζωή του τους νέους και τις νέες της εποχής του και τους βοηθούσε, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή του, να προετοιμάζονται για την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου τους, παρά τις απειλητικές και αυστηρές διαταγές του Αυτοκράτορα.

Η οικογένεια στηριγμένη στη μυστηριακή χάρη  που ο Θεός χορηγεί στους νυμφευομένους, μέσω του Μυστηρίου του Γάμου, μπορεί να βιώσει την αληθινή αγάπη και να  γίνει εικόνα της Τριαδικής αγάπης του Θεού. Η αμοιβαία αγάπη και η θυσία των συζύγων είναι προϋπόθεση και αποτελεί μαζί με τη χάρη του Θεού εγγύηση για την ευρύτερη ανθρώπινη κοινωνία της οποίας αποτελεί το κύτταρο. Αν η οικογένεια διατηρήσει την ιερότητα της και μείνει προσηλωμένη στις ευαγγελικές αρετές τότε και όλη η ανθρώπινη κοινωνία θα είναι πνευματικά υγιής και θα ανταποκρίνεται στην ιερή της αποστολή.

Το παράδειγμα του Αγίου Βαλεντίνου είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Ζούμε  σε μία  εποχή που ο  ιερός θεσμός της οικογένειας  βάλλεται από πολλές πλευρές. Χωρίς φόβο Θεού νομοθέτες νομοθετούν ενάντια στην ιερότητα  του θεσμού της οικογένειας. Με νόμους τάχα προοδευτικούς αλλά ολέθριους και καταστροφικούς για το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας, βαδίζουν  ολοταχώς προς τα πίσω νομοθετώντας τη δυνατότητα  δημιουργίας οικογένειας ακόμη και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».


Ο Σεβασμιότατος στη συνέχεια χαρακτήρισε τη μεγάλη οικονομική κρίση της Πατρίδας μας ως αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη σε πρόσωπα και  θεσμούς και ζήτησε από τη συναγμένη Εκκλησία, να προσεύχεται στο Θεό ώστε  άρχοντες και νομοθέτες των εθνών να ξαναβρούν τις πανανθρώπινες αξίες και τις ευαγγελικές αρετές και πάνω σ’ αυτές να βασίσουν τη ζωή τους και τις αποφάσεις τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στο ξεπέρασμα και της οικονομικής κρίσης, που η Πατρίδα μας και τόσα κράτη βιώνουν. 



Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

  Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου με τη συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού ενοριτών. Η παρουσία  πέντε παιδιών που υπηρετούσαν στο ιερό μας έπεισε ότι στη μικρή αυτή ενοριακή κοινότητά μας  της Χίου γίνεται μια καλή προσπάθεια η οποία φέρνει αποτελέσματα αισιόδοξα για το  παρόν και το μέλλον της.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία για το έτος της πίστεως και την ανάγκη να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια κατά το έτος αυτό για να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που θα μας προσφέρει προς όφελος προσωπικό και ενοριακό αναζητώντας τρόπους για να το βιώσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Το ειδικό πανό του έτους της πίστεως αναρτημένο στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού, υπενθυμίζει στους ενορίτες, αλλά και στους επισκέπτες του ναού ότι η Καθολική Εκκλησία τελεί, με απόφαση του Αγίου Πατέρα του Πάπα Βενεδίκτου του 16ου ένα έτος πίστεως.  

Ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος με παιδιά της ενορίας


Κατά τη Θεία Λειτουργία η ενοριακή κοινότητα προσευχήθηκε για την αιώνια ανάπαυση των νεκρών και την υγεία και σωτηρία των ζώντων μελών της, ζητώντας ιδιαίτερα από τον Κύριο να σταθεί κοντά στον εφημέριο της γειτονικής Ορθοδόξου Ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, π. Γεώργιο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα Νοσοκομείου της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου